T-BIRD - namakalni sistemi, robotske kosilnice, komarniki, urejanje zelenic

namakalni sistemi

Urejanje zelenic – najpomembnejši nasveti

Vzdrževanje čudovite zelenice lahko za tiste, ki se s tem ne ukvarjajo redno, izgleda zelo preprosto. Mnogi se morda celo zavedajo, da bodo imeli čudovito zelenico le, če se bodo odločili, da se bodo posvetili vzdrževanju vrta. Takim ljudem bi morali takoj povedati, da je pričakovanje popolne zelenice brez truda iluzija!

Lepe in negovane travne površine običajno sestavljajo omejeno število vrst trave. Skozi redno vzdrževanje se pojavlja številna vprašanja, kot na primer, kako ustvariti najboljše pogoje za rast in zdrav razvoj trave, kako preprečiti težave s tujimi travami in širokolistnimi pleveli.

Ljudje pogosto mislijo samo na redno košnjo, občasno gnojenje z visokokakovostnimi gnojili za travo in občasno vertikutiranje in odstranjevanje mrtvih travnih delcev. Včasih se zanemari pomladansko zrahljanje zemljišča, ki je potrebno za izravnavo neravnin, ki so nastale zaradi zmrzovanja in delovanja krtov.
Vendar mnogi pozabijo, da je trava na intenzivno pohojenih območjih običajno neenakomerno razporejena. Trava se redči, koreninski trajni pleveli se pojavljajo, in trave postajajo manjše. Dež in nalivi, še posebej na ilovnatih ali glinastih tleh, na katerih je zasajena trava, lahko stanje še poslabšajo. V najslabšem primeru se lahko zgodi, da se na razmočeno travno površino zapelje z avtomobilom ali težkim gradbenim strojem med vzdrževanjem greznice, kanalizacije, vodovoda itd. Kaj lahko pričakujemo v takih primerih?

Ko voda odteče in se tla posušijo, se oblikuje neravna površina, trava odmre, pleveli se širijo. Takšno zemljišče postane zelo neenakomerno in občasni deževniki lahko padejo tudi več dni preden se zemljišče ponovno navlaži. Na takem zemljišču ni mogoče pričakovati lepe zelenice. Zakaj se je to zgodilo? Zemljišče je bilo preveč pohojeno, zbito, in porušeno je bilo razmerje med trdnimi, tekočimi in plinastimi deli v tleh, ki bi moralo idealno znašati 50:30:20. Zmanjšan je bil delež zraka v tleh. Kaj lahko storimo v takih primerih? Tla je treba obdelati! Tehnične ukrepe za izboljšanje teksturnih lastnosti zemljišča imenujemo kultiviranje.

namakalni sistemi